Saturday, December 18, 2010

Boleh makan ke obor-obor?

Erk..ramai orang tanya me mm..boleh makan ke obor2 a.k.a beliau seperti dibawah ini?
Yes..op kos...Kenapa tidak?
Sebenarnya jiwa ragaku sekarang ini amat merindui makanan sarawak...konon2 lama duduk di perantauan tak dapat nak merasa.. 
sape pernah makan umai obor-obor, angkat tangan!!!!
paling kurang pun pernah makan umai udang laaa... sebab senang nak dapat udang... sementelah me belum lagi berjumpa dengan penjual obor-obor secara live di terengganu... ( @ mungkin penjualannya adalah tidak dibenarkan , ah me tidak tau...Sape tau jual kat mana , bagitau eh..
terliur sudah mengidam bangatt nak makan umai...

 amik pic ni dari dis blog

Amacam sedap kan rupanya?
Lau orang tak pernah dan tak tau, mesti cakap eiii....boleh makan ke? tak ke beracun binatang ni... tak pe ke korang makan mentah.....???
n0000.... Mana ada mentah pun..kalau tengok daripada segi penyediaan nya pun..korang leh agak makanan ni bukannya mentah pon.. Oleh sebab ianya diperap atau diperam ( ah, mana satu tah ) dengan air limau selama setengah jam ke atas gitu, ia dah jadi setengah masak atau masak ok.. ( Betul ke ayat aku ni?)

Selalunya umai ni kitaorang kat rumah buat ikut suka la...lau terasa nak makan beli je yg fresh dari kedai berdekatan dan buat sendiri. Tapi menu ini memang menu WAJIB menjelangnya hari raya di rumah daku. Setiap tahun kewujudannya tidak dilupakan cewah.. opss..ini bukan menu tradisi Hari Raya di sarawak ya.. tak pasal2 korang kata ni menu hari raya lak.. Tapi ia  lebih merupakan menu tradisi  masakan sarawak...yang  famili me serapkan setiap kali hari raya...

Sepurnamanya;, mari usha cara wat umai dari Resipi Ibundaku... mungkin jugak sama ngan ruangan resipi yang lain..tapi yang penting..ni me tulis sendiri ok...hihi

Umai obor-obor yang sedap dan lazat

Bahan-bahan:

 1) obor-obor ( biasa kitaorang guna 1kg ke 2 kg ek..saya sudah lupa..tapi ni ramai tau orang makan) Lau takat nak makan dua tiga orang, 200 ke 300gm mungkin sudah memadai. 
2) 4 @ 5 biji bawang merah ( ni untuk yang wat sedikit..lau buat banyak tu ikut suka la banyak mana pun)
3) bawang putih
4) bawang besar a.k.a bawang bakong
6) air perahan limau sebanyak yang mungkin
7) Halia
8) cili merah besar, kecik atau kampung ke... ( ikut kepedasan masing2)
9) bahan perasa : garam, gula,
10) kacang tanah yang dibakar lalu ditumbuk atau di blend kalau malas macam me.. d >-< b

Cara2nya:-
a) Rendam obor-obor dengan air suam campur air paip dalam 2 jam macam tu la... sebab nak kurangkan kemasinan beliau. ( jangan pulak direndam dengan air panas - kecut nanti obor-obor korang)
b) Dah rendam, potong halus-halus.. ( jangan jadi macam bapak daku memotong beliau besar-besar.. tercekik daku makan)
c) Sambil-sambil rendam tadi, sediakan air perahan limau. next, gaulkan air limau tadi ngan obor-obor.
d) Masukkan bawang merah, bawang besar,putih, cili, halia dan bahan perasa. Tidak digalakkan letak garam terlampau, >>>obor-obor kan dah masin...
e)Korang rasa la air dia..cukup-cukup rasa tambah kacang.. siap
f) Korang boleh je biarkan selama mana yang korang nak. setengah jam ke atau ikut suka la.
lau me, me makan terus je...kiki...lapar suda...

Oh ya, umai udang pun caranya sama saja tau. Cuma kacang je takde atau tak perlu ok. Nanti lain rasanya. Udang tu kena peram lama sikit ye ..dua jam gitu..takut nanti korang makan sakit perut ke. Boleh gak tambah ngan mangga muda. Potong mangga macam wat kerabu mangga. campur dan biar seketika sampai serap rasa die. EX housemate dulu suka je makan umai udang ini.

pic kredit to dapurkuberasap.blogspot.com ( lau was-was ngan resipi daku ini, leh pegi terus blog ini untuk lebih lanjut..setiap orang ada resipi berbeza kan? :-p)

Senang kan cara membuatnya.. pejam mata..baling-baling je bahan,korang dah leh sediakan umai ini pastu umum kat kengkawan atau orang yang nak di saji, cakap..payah nye wat umai ni. hanya daku yang terer..hahah..boleh bangga sekejap...ceitt.. tu pun kalau orang yang korang nak tipu tak tau cam ne nak wat gak ek.. Lagipulak bukan semua orang pandai makan beliau.. mungkin alah, takutt nak makan, geli, pelik dan yang sewaktu dengannya lah. 

Teringat kali pertama masuk U, boleh pulak ada orang tanya ORANG SARAWAK MAKAN APA EK?  oh..adakah kami makan makan pelik yang lain selain makan apa yang korang pun  makan : nasi > makanan ruji apa atau  MUNGKIN AKU PON MAKAN ULAT SAGU...( teringin gak menjawab begini walau hatiku tersentap seketika, tapi daku memang baik lalu dengan penuh senyuman daku menjawab, tak la, kami makan makanan biasa yang lebih kurang macam apa yang awak makan a.k.a ayam, daging dan dll)

pic kredit to cik dehe

mahal tauk ulat ini...keke..ulat ini kan sodap...haha
bajet macam me pun pernah makan kan..
TAK PERNAH OKAY!!!
mahal jugak ulat ini di jual..kat BAU, ada jual benda alah ni,..bapak me beli 20 sen sekor... dijadikan umpan p mancing la xsilap laa..Setiap kali dia beli bawak balik, kitaorang yang nakal ni akan ambik sorang sekor ulat pastu buat die berlumba atas meja. kekeke.punya jahat. Seronok pulak main ngan ulat ni ( tapi sekarang menyesal dah la). 


 pic kredit to encik kim

comel bangat kan ulat nie... sangat berseni setiap belahan urat dia...

Terakhir, apa kaitan ulat ngan obor-obor... ?
entah..takde kaitan..
mesti korang dah geli ngan resipi ni sebab ada gambar ulat ni ek...kikikikih..
Jangan risau..takde kaitan ulat dengan umai itu okiess...!

p/s: cuba try test wat umai ulat sagu ni..sodap tak..hahaha






10 comments:

Kancilbiru said...

alamak...gelinya ulat tu...ekeke...

btw dik, yess...we accept cash, credit card dan installment dengan RHB...

so easy peasy payment for ur PB...contact akak if berminat k..

Yutaka Mushimura said...

eeeee.....xreti makan ulat..

xmo makan....uuweeekkk...:)

MisZ Aien said...

Akak kancil biru:-
ok akakk..akn cntct akak lau jadi ek
comel ape ulat tu

MisZ Aien said...

Yutaka:-
saya pon xmakan gak..hehe
ke awak nak cuba...?
ngee.

Yutaka Mushimura said...

xmo cube la...kalu awk suapkan...ok kot...woohaaa...

mampus kejang kene penampar laju - laju....kat muke den...:0

MisZ Aien said...

haha...suap pakai kaki nak

Yutaka Mushimura said...

boleh gop...manis aper..kaki...hahah..:0

MisZ Aien said...

kaki kmbing..
mmg manis

djah.amd said...

nk try.. nnt ko tlg wt utk ak naa lalink...hek3..

MisZ Aien said...

baekk...aku wat kn ko mkn eh..kiki

NuffnanG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Kisah Ku Bermula Disini.. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal

Web Analytics