Sunday, January 9, 2011

Hitam itu menawan | Mari buat tutorial mekap Black Smokey eye yang ringkas

Salam my dear readers,

Lama juga ain menyepi. Takde idea nak berblogging disamping wujudnya masalah sebagai seorang pelajar yang berdedikasi chewah..( sila Puji )..tapi setia lagi berblogwalking ke blog2 orang.. so lets check out new item in my collection and new tutorial in picca version..kuikui...

1) Macam biasa, korang kena pastikan muka bersih segala dan pakai lah apa yang patut seperti toner dan krim muka atau moisturizer... then pakai la foundation...loose powder dan contour la segala apa yang nak disembunyikan..mantapkan hidung yang mancung...kasi tutup hidung yang kemik sikit dan double chin...ah...ikut korang lah ek... Ini alat2nya..

  
~Kryolan pink span,kryolan tv paint stick in small packaging fs45, 4w dan 092

~ Fs45 ni agak cerah kekuningan..ain pakai pon nampak cerah gitu dan blend2 sikit ngan 4w ( agak pink) so xde lah putih macam pakai topeng... yang 092 ni kaler hijau untuk menutup segala parut yang ada... almaklumlah korang pun dah tau muka 'akak' ni cam ne... memang mak nenek parut yang degil semua ada la kat muka.. Cara guna span pink: sila basahkan sedikit, calitkan foundation kat muka dan sapu la span itu.. Lau korang ada cara lain, gitau ya..

Ini memang ori kryolan tv paint stick - korang leh beli kat sini Kak Sal Kryolan. Sekarang ni akak ni ngah wat promosi dari 15 dis 2010 sampailah 15 jan ni. so korang ada lebih kurang seminggu untuk grab benda ni. Harga dalam RM30 untuk 8ml. So ain beli yang ni, untuk test la warna foundation ni sama ada sesuaiii tak untuk kulit kita. so jimat sikit dan xla rasa membazir sangat lau langsung xsesuai. Lau nak yang besar 25ml cuma RM75 sahaja tapi dalam tempoh promosi ye. lau dah abis dalam rm 87 lau tak silap lah. Foundation ni dia agak heavy sikitlah. Lau pakai untuk ke function or dinner gitu sesuai la kot. lau hari2 mau ain kena tegur dengan budak laki coursemate i.haha..tapi opkos la tak pakai benda alah ni pergi kelas..membazir je...pakai je bedak pixy sudah...ok apa..

ni contour duo pallete..korang nak mancungkan hidung dan sembunyi hidung kembang macam i...lagi satu yang higlight ni korang leh gak guna sebagai highlight untuk mata ( eyeshadow bha ).. 

So, jom tengok2 cam na ain buat black smokey eye ni..senang dan ringkas je.. tapi lau korang ada cara lagi senang dan best, meh ar share jugak...kongsi2 tips ek..

2) calitkan gel eyeliner warna hitam

amik ni ( ini berus kepala senget) hihi

sapu gini je

3) then korang p tarik atau smudge ke atas eyeliner ni..comot2 pun xpe..

ah..jadi gini...comotkan..?

4) amik kaler hitam ini
 hitam yang paling hujung no. 1

sapu kat atas warna eyeliner tu tadi..( berus kecik tadi)

amik berus besar sikit dan blend2 bawa keatas

5) amik kaler hitam yang no. 3 pulak

hitam yang ketiga

sapu atas hitam tadi..sapu kat soket mata ( kat bahagian crease) apakah translate bm nya..? yay..

6) next, amik hitam juga tapi yang ni sparkle sikit..bling-bling lagi

hitam silver yang no. 4

sapu atas hitam yang tadi..nampak la agak bling-bling konon..kehkeh

7) amik berus, tenyeh kat highlight contour tadi dan letak bawah kening...jadilah highlight untuk eyeshadow

ni da tambah highlight dan jangan lupa letak gak warna hitam dibawah mata

8) and last but not least, eyeliner liquid.. eyeliner liquid ni lagi cantik dari gel..nampak smooth je

bubuh eyeliner liquid

dan tadaaa...

|


|



|



|






bha...begini la jadinya... i pon da macam orang lain... black smokey eye yang tak berapa nak jadi..kiki

bukan nak p mana..tapi saja bergambar di bilik...  Si dia cakap" wei..apa ni mekap2 tebal segala..malam2 duduk bilik pun nak mekap2 jugak ke?" orang duduk bilik men mekap2 pon xboleh...bukan mekap pegi berjalan pon..huh..agak terasa daku di sini..haha.. oleh itu saya telah berazam tidak lagi menghantar gambar mekap kepada si dia lagi..huh..menci..

i malu g...naa..tutup muka lagi baik...sambil senyum..cheeese.... 
ala2 arabic la konon..tapi kan kan kan... tema dinner sains biologi budak tahun akhir UMT pakat nak wat Arabic night..yeay..adakah me nak begini? ah entah...mari survey2 arabic costume di KL nanti..chewah..


p/s: yup..betul2...laki xsuka pompuan mekap tebal..hehehe

10 comments:

crazy zazae said...

cantek nye... smokey eye kaler itam.. nnt nk try la... tp lau x de eye shadow byk2 2 ley ke wat smokey eye?? atau perlu jgk ada yg byk 2???

MisZ Aien said...

Zazae, xde byk eyeshadow pun boleh je. Asal ada warna hitam pun boley. Ala..wat seringkas yang mungkin..hihi.. Lau zazae nk, just pakai eyeliner je pun boley da jd mcm plakon 2nd heroin cite mary stayed out all nite.cite korea

MisZ Aien said...
This comment has been removed by the author.
shAzwAni sAmAn said...

ain, cari baju vogue2 ntuk dinner k..ahaha

MisZ Aien said...

ahaha..yeah..carik kt kl meh..

Yutaka Mushimura said...

woohaaa..arabian night...kui3x

MisZ Aien said...

shaz chan,

yeay2...mari kita p cari kat kl..
mestilah vogue gituw

MisZ Aien said...

yutaka,
yai...nak g kl bulan 2 nanti..nak jalan2 ngan macik dan anak die yg.
sweet..sthun lebih..


haah...mstilah arabian night...terus saya sesak nafas mnutup muka je..haha

eja said...

panduan ini sgt berguna....i luv make up!

MisZ Aien said...

eja..,

tq...mari sharae tips sama2 ek...saya pon suka gak..hihi

NuffnanG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Kisah Ku Bermula Disini.. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal

Web Analytics