Tuesday, November 9, 2010

Tutorial make up rainbow Kaler

           oOoO yaiii...ari tu ain dah janji dengan my bespren unie untuk uploadkan mekap tutorial la konon...smokey eye..tp xla smokey sangat kot kali..huhu... n for de information, ain ni bukan la profesional mekap artis ke apa.. just beginner that like to explore more about make up..really luv it... meh tgk step2 mekap bawah nie ek.. untuk sapa yang nak praktis dengan lebih lanjut..ley tgk kat U-tube..ada byk tutorial mekap oleh orang yang betul2 berpengalaman..ecece..


1) Pas bersihkan muka, pakai toner & krim ke apa, pakai la foundation, concealer n bedak tabur cap dermacolor kryolan ni la ya...lau xde pun, pakai la bedak ape sekalipun, tepek2 sekeliling mata...biar je nmpk serabut...sbb nnti andai kata ada eyeshadow yg lebih2 tu jatuh..kita ley buang ngan bedak 2 skali...  nmpak cam tebal je foundation2 ni smua kan..heheh...mklumlah muka me ni banyak tol sumber2 parut yg nth dtg dari mana...


2) amik warna purple yang nombor 2 dari kanan gambar ..ungu pekat tu yaaa..n letakkan kat mata anda..
sebenarnya ada gmbar siap dengan berus..tapi dh trpadam..kamera pulak tgh hang,..

ni la hasilnya...

then, blend2 kan warna ungu tadi ke atas sikit yaa...

3) letakkan warna oren pekat kat hujung mata..lau tgk gmbar eyeshadow yg atas ni kita guna oren yang ketiga dari kanan ye.. dan sapukan ke atas wrna pepel tadi mcm ni yaa

blend2..sorry warna xbrapa nmpak...maklum la kamera biasa2 aje..nnti da rzeki mau jgk beli DSLR..hihi

4) dah tu tamnah pink muda pulak kat atas nye ye..biar kt hujung die pekat sikit ye
blend2 lagi...ceh..padahal me sndiri pun bkan pndai blend sgt..tp try la jugak eh..nmpk dah kan ada 3 ton kaler... ungu, oren pekat dan pink muda

5) letak la warna kuning pekat antara pink dan ungu..tapi letak separuh je...xsampai hujung pun...
amik warna kuning ni..
dan sapukan gini...


6) pas tu kita akan letak highligt kat bawah tulang kening...warna putih ke..

putih yang tengah nie..
dah tambah putih n blend2 sikit ngan warna yang lain..

8) pas 2...untuk bawah mata pulak..kita akan gunakan tiga warna semuanya..bermula dengan hitam, biru, hijau dan last kuning yaa

amik berus kepala senget nie..

dah tu, tenyeh kat warna hitam ni..dan...
sapu kat bawah mata tu yaa..nmpak tak..
pas tu, kita akan letak warna biru pulak...
line kan watna biru kat atas warna hitam tadi ya...tapi separuh je

pas tu sapu lak sambungkan dengan warna hijau pulak & tarik sampai hujung mata..

pas tu guna lagi berus yang sama, amik warna kuning yang tadi dan letak kan hujung mata sebelah warna hijau tadi ya..

9) Masuk langkah yang ke 9 ni, part yang ain paling suka..bubuh liquid eyeliner..jeng..jeng..

 namun atas dasar tangan tidak berhenti menggigil, jadi la macam ni... nampak tak rata eyeliner tu me buat,...yukzzz

dan step yang terakhir jangan lupa bubuh maskara bagi lentik bulu mata u olzzzz..

ni la jadinya..tadaaa...


...ada bedak lg lekat kat hidung rupanya....


pndangan tepi...dan kulit muka me yg sememangnya bermasalah dari umo 14 nie..yakz

ok laa..sampai sini saje..lau ada kelapangan, ain akan uploadkan lagi mekap2 yang ain pernah belajar dan mekap yang ain try and error.. lau ada yang xpuas hati atau ape pun, ain terima..sesungguhnya ain pun baru belajar jugak.. :-p...

Luv, 














2 comments:

syazwaney said...

exam! bemekap pula dia...

MisZ Aien said...

uii waney..ada juga ko nie... hehe..besa.. lama lg exam nie.. mau mkap wrna lain plk..

NuffnanG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Kisah Ku Bermula Disini.. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal

Web Analytics