Thursday, April 26, 2012

Fenomena Mesej Berantai | Ingatkan dah habis rupanya masih wujud lagi

Dimulakan dengan bismillah..

Salam semua,

Kali ini nak cerita mengenai mesej berantai. Rasanya ramai  diantara kita pernah mendapat mesej berantaikan? 5 atau 6 tahun dulu mesej berantai-rantai ni sangat popular kan lebih-lebih lagi melalui mesej/sms, surat layang, mulut ke mulut.. dan sekarang ni, nah melalui laman sosial pula. Contoh terbaik : Facebook lah.. alahai..



Kadang-kadang ain tak faham kenapa ada orang yang cetek pengetahuannya dan mengikut sahaja apa yang dipesan oleh si penyebar membabi buta. Tolonglah anda berfikir dahulu sebelum berbuat demikian. Copy & paste di wall dan dimana2 sahaja yang boleh. Page yang ada unsur lawak pun boleh jugak diselitkan mesej berantai..aduhai...

Jom kita lihat mesej berantai yang masih berleluasa di Fb:-

Omakkau..takutnyer...




summer la sangat..geram..spring..autumn & winter tak nak pulak ko letak.

what on my hand? Anything...?

suffer 3 years in love..anyone?

Bloody Mary Chain Message / Copy & Paste comment series
lets go through ....>>>
watch out

cursed by bloody Mary

Case example

bloody Mary is everywhere

You are dead!!!


Adakah dengan membuat benda sebegini benar-benar ia akan berlaku atau anda hanya mahu FUN? Menurut para ulama hukum menhantar mesej/surat berantai adalah haram. Benda sebegini memang khurafat. 

P/s : Di Jaman aku budak berhingus..aku jua tergolong seperti ini mempercayai benda membabibuta padahal  entah apa kaitan dengan babi.  budak-budak apa tau..lagi gempar dikala orang terkujut dengan JANGAN MENJAWAB PANGGILAN TELEFON DARIPADA dot dot dot..anda akan menerima gelombang bunyi dan akhirnya mati... serius aku takut.. Ah..jangan diingat kenangan lama..haha. Bingung seketika..tettt

Tertarik dengan isi bahawa apa yang berlaku atau menimpa kita dari qada' dan qadar ALLAH. Elakkan diri dari mempercayai sesuatu yang karut marut.





















0 comments:

NuffnanG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Kisah Ku Bermula Disini.. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal

Web Analytics